litnja ćakula

Strastveno, surovo, iskreno i sexy – ovo sve nude četiri poze i sretan svršetak na idealnoj ljetnoj pozornici – onoj u Lori

Piše Vlado Ozretić
Foto Nikola Vilic/Cropix
8. srpnja 2021. - 14:53

Što je ljubav – upitat će pri kraju predstave „4 poze, sretan svršetak“ plahi ženski lik (a zapravo moćniji od svih ostalih aktera) tvrdog komesara JNA… A, uz puno smijeha, dosta stereotipičnih situacija, odgovor na to pitanje prepušten je zapravo publici. Svakome svoje. A, pozornica sjajnoj glumačkoj postavi koju čine Petra Kurtela, Katarina Baban, Borko Perić i Filip Detelić.

image
Veljko Martinovic

Nesnosne vrućine koje su ovih dana okupirale ne samo Dalmaciju već i cijelu Hrvatsku razbijao je ugodni vjetrić, a otvorena (ljetna) pozornica Doma HV Lora time je postala idealnom platformom za hit komediju koja bez dlake na jeziku progovara o odnosima muškaraca i žena (i svih onih koji se tako osjećaju).

image
Veljko Martinovic


Ugodnu ljetnu ćakulu s mladim glumicama i glumcima, kao i s autorom predstave, Igorom Weidlichom, obavili smo, kao i dosad, uz dobro rashlađen Somersby, poznati cider koji se u Hrvatskoj u bočicama proizvodi i izvozi diljem svijeta. Zbog svojeg je sastava savršeno piće za druženje s prijateljima u ljetne sutone i tople večeri, ali i idealna osvježavajuća alternativa u svim ostalim prilikama. Izbora ima za svaki ukus - jabuka, lubenica, kruška ili borovnica.
image


 
Nikola Vilic/Cropix

Četiri okusa, i četiri poze. Autora Igora Weidlicha smo upitali koje su to poze koje osiguravaju – sretan svršetak. I, koliko god seksualan naslov predstave zvučao, ona najmanje veze ima s tim aspektom ljudskih odnosa.

- Koje su to poze? E, to vam neću otkriti, to je publika otkrila sama, a i opet će imati i priliku to uraditi 13. i 21. srpnja kada se vraćamo u Loru u „Teatar uz more“. Dopustili smo sebi da se igramo s ljubavi, kako njenim realnim tako i nerealnim aspektima. Pitali smo se što je ljubav i treba li takvo pitanje uopće postojati. Ima li ljubavi poslije smrti? Ja vas pitam, ima li je poslije – kazao nam je Weidlich koji je pohvalio kemiju mlade glumačke postave.

- Energija je fantastična. Najdraža mi je, kao autoru, situacija u kojoj se tekst prvi put čita, a glumci se smiju i vidljivo uživaju. Tada znam da će se ta njihova energija kvalitetno prenijeti i na publiku. Evo i dan danas se smiju na probi.

image
Na fotografiji: Borko Peric, Filip Detelic, Igor Barberic i Igor Weidlich


 
Nikola Vilic/Cropix

A, najviše smijeha svojih kolega izazivao je Filip Detelić koji je oduševljen ljetnim glumačkim ambijentom u Lori. Između ostalog, u predstavi glumi i tvrdog komesara JNA iz cca. 1984. godine, što je odradio odlično s obzirom na to da je on sam par godina mlađe godište.

- Tema predstave je vječna. Ljubav je bezvremenska, od Shakespearea pa naovamo – kazao nam je Detelić koji će ovo ljeto, tipično glumački, provesti radno. Od snimanja, preko predstava na Brijunima pa do dječjih predstava.

Ljeti se dosta putuje, a odmor se traži između predstava. A, upravo je slična situacija i s glumicama Katarinom Baban i Petrom Kurtelom.

Vrijeme prije predstave iskoristile su za brzi kupanjac.

Tamo kod one žute zgrade – kazala je Katarina pokazujući na zgradu veslačkog kluba Gusar. Ništa plaže, ništa beach barovi i kokteli… Takav vam je život onih koji rade na daskama koje život znače. I ne bi ga oni mijenjali ni za što.

Dosta sam kilometara odradila ovo ljeto. Treći sam put u Splitu, a u međuvremenu sam obišla nešto Istru, posjetila Tribunj. Kada god vidim kako imam par dana pauze nastojim malo pobjeći i napuniti baterije – ispričala je Baban.

image


 
Nikola Vilic/Cropix

Petru, pak, putovanja tek čekaju.

Ja sam drugi put u Splitu, i tek me čekaju ljetni kilometri. Uzbuđena sam po pitanju toga. Imam snimanje van Hrvatske, jedan događaj u središtu Italije… - ispričala je Kurtela dodajući kako joj se iznimno dopada ljetni mentalitet pozornice u Lori.

image


 
Nikola Vilic/Cropix

Njeno mišljenje dijeli i Katarina i četvrti as predstave, glumac Borko Perić

- Čim si blizu mora, ne može biti loše. Prostor je predivan. Ovo mi je prvi puta da igram u Lori, na otvorenom. Igram tri uloge u predstavi. To su dinamični likovi i jako pitki koje publika može odmah pratiti i koji se odmah mogu svidjeti ili ne svidjeti publici – a to je idealna kombinacija za ljetnu predstavu.
 

U opisu predstave stoji „strastveno, surovo, iskreno i sexy“, a upravo ti epiteti savršeno su se uklopili u ljetnu pozornicu u Lori. Ako ste kojim slučajem propustili prvu izvedbu predstave, straha nema, sljedeća je na rasporedu već u utorak, 13. srpnja u „Teatru uz more“ u Lori.


Sadržaj nastao u suradnji sa Somersby ciderom.
Kako do ulaznica?

Ulaznice za sve predstave Teatra uz more najjednostavnije možete kupiti online u sustavu Croatia tickets, na stranici Teatar uz more a dostupne su i na blagajnama Slobodne Dalmacije u ulici Hrvatske mornarice 4 kao i na blagajni u Lori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 12:03