DIVA S MARJANA

Prva splitska znanstvenica Maria Selebam de Cattani otkrila je novu vrstu ljiljana, a njeni herbariji darovani su i kraljevskim ličnostima

Piše Tihana Marović
Foto Park-šuma Marjan
15. ožujka 2021. - 11:23

Jedna od slobodnih žena iz prošlih vremena koja je birala svoj put, svakako je Maria Selebam de Cattani, jedna od prvih splitskih znanstvenica. Na njeno djelovanje pažnju su nam skrenuli zaposlenici javne ustanove Park-šume Marjan, ustupili su nam njen kratak životopis. 

Rođena je u Splitu 20. svibnja 1789. godine. Njen otac, Švicarac Nicoló Selebam, bio je matematičar i prirodoslovac, prvi upravitelj sumpornog lječilišta u Splitu, poticao je svoju kćer u proučavanju botanike i prirodoslovlja, te je postala jednom od prvih poznatih znanstvenica ovog područja.

Sakupila je kolekciju od 400 jadranskih algi koje je znala preparirati i od njih praviti slike za posjetnice i čestitke.

Proučavala je i cvijeće.

Prema njoj je nazvan Lillium Cattaneum Dalmaticum, ljiljan koji je otkrila kao zasebnu vrstu. Cvijet je dobio njeno ime na latinskom, a hrvatski pučki naziv mu je "vrtoglav" jer plesači za vrijeme plesa za seoskog blagdana njime ukrašavaju kape.

Bavila se i proučavanjem leptira, ali nije imala snage ubijati ih i od njih praviti preparate pa je zapustila tu liniju prirodoslovlja.

Proučavajući kukce i njihovo ponašanje, bavila se mišlju kako iskoristiti korisne kukce u suzbijanju štetnih, kao i morske, riječne i kopnene školjke pa je tako otkrila do tada nepoznatu školjku iz Muća, njoj u čast nazvanu Clausilla De - Cattaniae. Otkrila je i nove vrste školjaka: Scalaria iz Muća i Bullimus salonitanus iz Solina.

Dopisivala se sa znanstvenicima iz cijelog svijeta, a njezini herbariji darovani su i kraljevskim ličnostima i znanstvenim institucijama.

Sahranjena je 15. siječnja, 1870. godine na Sustipanu.

Voliš ovakve teme? Svaki dan donosimo nove! I sve su na našem portalu https://slobodnadalmacija.hr/budi-slobodna 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 11:49