MAJČIN DAN

Profesorice sa splitskog Ekonomskog fakulteta napravile su sjajno istraživanje i zaključile: čak 63,5 posto majki pod većim je stresom u vrijeme pandemije

Piše Tihana Marović
Foto Vojko Bašić/Cropix
8. svibnja 2021. - 14:07

Tri profesorice sa splitskog Ekonomskog fakulteta Ana Rimac Smiljanić s Katedre za Financije, Ivana Bulog s Katedre za Menadžment i Sandra Pepur s Katedre za Financije, upustile su se u sjajan pothvat, napravile su istraživanje o balansiranju poslovnih i obiteljskih obaveza majki u vrijeme pandemije, a rezultate daruju javnosti povodom Majčinog dana. Ekonomska i zdravstvena neizvjesnost, kao i rad od kuće i obrazovanje djece na daljinu, unijeli su nova opterećenja i značajno promijenili dosadašnju organizaciju i funkcioniranje obiteljskog života. Promjene su posebno izražene kod zaposlenih žena koje imaju djecu. 

Zabrinjavajuće je stoga vidjeti kako je, kada su neplaćeni poslovi u pitanju, što podrazumijeva vođenje i brigu o kućanstvu, skrbljenje o djeci i starijim i nemoćnim članovima obitelji, 52.4 posto majki reklo kako su dodatno opterećene poslovima obrazovanja, a 40.3 posto njih izjavilo je kako je dodatno, za vrijeme pandemije, opterećeno svakodnevnim kućanskim poslovima. 

image
Profesorice Ivana Bulog, Ana Rimac Smiljanić i Sandra Pepur napravile su istraživanje o balansiranju poslovnih i obiteljskih obaveza majki u vrijeme pandemije
Vojko Bašić/Cropix

Što se raspodjele obaveza u obitelji tiče, 45 posto majki kaže kako je za vrijeme pandemije većina obveza u kući na njima, a 56.4 posto majki koje rade od kuće, kažu kako nemaju vremena za sebe kao prije pandemije. 

Ono što bi zaista društvo trebalo primiti na znanje je tema stresa u vrijeme pandemije: 62.2 posto hrvatskih majki je izjavilo kako im se razina stresa u obitelji u vrijeme pandemije povećala, a čak 65.3 posto majki tvrdi kako im se povećala razina osobnog stresa.  

Ana, Ivana i Sandra i same su majke djece predškolske i školske dobi, a ideja za istraživanje se rodila na jednom Zoom sastanku kada su se požalile jedna drugoj kako stalno trče za obvezama, a ne izlaze iz kuće.

- Ispostavilo se da je utrka između privatnih i poslovnih obveza poprilično zahtjevna te da je situacija svim majkama dodatno otežana pandemijom. Sjetili smo se žena koje rade u bolnicama, staračkim domovima, trgovinama, ali i onih koje, poput nas, rade od kuće, i zapitale se zašto je posebno u današnje vrijeme teško izbalansirati privatni i poslovni život.

Rezultati koje prezentiramo odnose se samo na majke, a dio su šireg istraživanja koje je u tijeku, a vezano je uz raspodjelu obveza unutar obitelji za vrijeme COVID-19 pandemije i financijsku pismenost žena - kažu nam profesorice. 

image
Svaka čast profesoricama koje su i same majke djece predškolske i školske dobi pa dobro znaju kako je teško balansirati između svih uloga koje padaju na leđa žena
Vojko Bašić/Cropix

Napominju kako disproporcionalna raspodjela tereta neplaćenog posla na žene ne samo da je fizički naporna i dugotrajna, već može tijekom vremena negativno utjecati na njihova osobna primanja, mogućnosti edukacije i profesionalnog razvoja i napretka.

Dosadašnja istraživanja, kažu naše sugovornice, pokazala su kako žene koje su više opterećene neplaćenim radom propuštaju, prvenstveno zbog manjka vremena, prilike za dodanom edukacijom odnosno napredovanjem na poslu, čime potencijalno ugrožavaju svoju dugoročnu financijsku poziciju. 

- Istraživanje smo uspjele realizirati zahvaljujući odličnom odazivu majki do kojih smo došli preko društvenih mreža. Na našu zamolbu prvo su odgovorile žene koje vode udruge koje promoviraju poduzetništvo i društvenu uključenost žena.

Nakon toga smo zamolile i grupe žena okupljenih oko svakodnevnih obiteljskih tema poput djece, obrazovanje, kuhanja i slično i dobile nevjerojatan povrat. U jednom danu smo skupile više od 400 odgovora. To pokazuje koliko je ova problematika majkama važna, iako, možda, većina njih nije toliko angažirana u promicanju aktivne uloge žena u društvu - kažu nam. 

image
- Pospremite za sobom, pripremite najjednostavnije jelo, a mamu pošaljite u šetnju - prijedlog je za Majčin dan koji daje prof. Ivana Bulog 
Vojko Bašić/Cropix

Poznato je kako je tradicionalna percepcija u hrvatskoj javnosti kako rad od kuće nije rad, već blagodat. Stoga često i sami članovi kućanstva prebacuju dio neplaćenog rada i svojih dužnosti u kućanstvu na majku jer je ona kod kuće, a ne "na poslu". Rezultati istraživanja pokazuju da je majkama koje rade od kuće ipak teže. No, profesorice priznaju kako ih rezultati nisu iznenadili. 

- Potvrđeno je kako neplaćeni rad češće obavljaju žene nego muškarci, dijelom zbog ukorijenjenih tradicionalnih rodnih uloga, a dijelom zbog obilježja ekonomske participacije žena odnosno poslova koje obavljaju i za koje je vjerojatnije da će biti honorarni, fleksibilni i manje plaćeni.

Iznenadili su nas komentari žena kako do sada nisu neplaćene poslove percipirale kao rad, a posebno ne kao rad koji bi se trebao cijeniti. Zanimljivo je da rezultati ukazuju da su žene koje rade od kuće preuzele više dodatnih neplaćenih poslova na sebe, u odnosu na žene koje su fizički ostale raditi na poslu. Očito je da obitelj i okolina percipira rad od kuće kao manje vrijedan i zahtijevan rad, a kad majka ode od kuće, ostali članovi kućanstva preuzimaju dio obveza na sebe - pojašnjavaju.

image
- Vaše majke svakodnevno rade za vas, ne zato što to trebaju, već samo zato što vas vole - poručuje prof. Ana Rimac Smiljanić
Vojko Bašić/Cropix

Ono što je možda najbolja stvar ovog istraživanja jest povratna informacija sudionica koje su potvrdile kako su nakon sudjelovanja potaknute na dodatno razmišljanje i osviještene o teretu koje nose na svojim leđima.

- I mi smo shvatile da u ovom kaosu potrebe balansiranja između posla i obitelji nismo same. Zanimljivo je da smo većinu dobivenih odgovora u našem istraživanju dobile u vremenu oko ponoći i ranom zorom. Očito su to jedini sati kada žene, odnosno majke, imaju malo slobodnog vremena za sebe, kada drugi članovi obitelji spavaju - kažu.

Rezultati su pokazali kako su majke izložene većem opterećenju i pritiscima nego prije pandemije. Zbog toga znaju pristati na manje plaćan posao ili odustati od posla samo da bi pohvatale obiteljske obveze.

image
- Dugotrajnim dvostrukim opterećenjem majki, na poslu i kod kuće, one se dovode u situaciju da moraju izabrati koju će sferu života žrtvovati - upozorava prof. Sandra Pepur
Vojko Bašić/Cropix

- Potrebno je osvijestiti i senzibilizirati društvo o socijalnoj i ekonomskoj važnosti zaposlenja majki čime se omogućava ne samo njena financijska neovisnost već i financijska stabilnost obitelji. Dugotrajnim dvostrukim opterećenjem majki, na poslu i kod kuće, one se dovode u situaciju da moraju izabrati koju će sferu života žrtvovati.

Bez obzira koju odabere, ona, obitelj, ali i čitavo društvo gubi. Majkama bi trebalo pružiti takvu društvenu potporu koja bi im omogućila da na tržištu rada mogu iskoristiti svoje znanje, talente i vještine bez da žrtvuju obitelj i sebe. I zato smatramo da bi barem na majčin dan trebalo poručiti: ne morate svojim mamama kupovati cvijeće, bombonijere i slično, da bi im pokazali koliko ih volite. Pospremite za sobom, pripremite najjednostavnije jelo, a mamu pošaljite u šetnju.

Ljubav joj pokažite time da joj date malo odmora i vremena za sebe. Vaše majke to svakodnevno rade za vas, ne zato što to trebaju, već samo zato što vas vole.

Voliš ovakve teme? Svaki dan donosimo nove! I sve su na našem portalu https://slobodnadalmacija.hr/budi-slobodna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 22:15