StoryEditorOCM
Auto-motoeuro pred vratima

Vodič za hrvatske navijače: vozite oprezno, paprene kazne prijete na svakom kilometru!

Piše Branimir Hitrec/Autoklub
6. lipnja 2024. - 10:15

Korone se više gotovo nitko niti ne sjeća, planovi za ljeto prilično su bogati i mnogi planiraju što bliža, što dalja putovanja, a tome kumuju i dva velika sportska događaja koja će se ovoga ljeta odviti na Starom kontinentu. Počinje ludilo: prvo, već 14. lipnja, počinje Europsko prvenstvo u Njemačkoj, dok 26. srpnja svoja vrata otvaraju Olimpijske igre u Parizu - piše Autoklub.

Ne sumnjamo da će na obje adrese pohrliti dosta naših navijača s autima, motociklima, kombijima i kamperima, posebno u Njemačku, baš kako je to bio slučaj i kad se ondje 2006. održavalo Svjetsko prvenstvo u nogometu. Upravo zato smo se pozabavili prometnim propisima koji vrijede ne samo u Njemačkoj i Francuskoj, već i u svim državama kroz koje će naši navijači neupitno morati proći da bi u konačnici stigli na željeno odredište i uživo pratili najbolje sportaše svijeta.

I, moramo odmah reći, pritom smo se prilično neugodno iznenadili – pokazalo se, naime, da su u više država (Austrija, Mađarska, Italija) nedavno doneseni novi zakoni s nikad rigoroznijim kaznama za prometne prekršaje, ali i da u onim državama gdje to nije slučaj – posebice u Njemačkoj i Francuskoj – vozači lako mogu izgubiti basnoslovan novac budu li uhvaćeni u prometnom grijehu.

Osim toga, iskustvo nas uči da te kazne nisu samo mrtvo slovo na papiru, već je i izvjesnost kažnjavanja prilično velika. S tim da će tijekom Eura u Njemačkoj i Olimpijade u Parizu biti i veća nego inače, jer će našim navijačima gotovo na svakom kilometru prijetiti policijske patrole. Vrijedi stoga biti izuzetno oprezan, ponajprije s papučicom gasa i alkoholom, ali i s ostalim vozačkim navikama koje nisu u skladu sa zakonom.

Primjerice, već korištenje mobitela u vožnji u susjednoj Sloveniji može prilično devastirati budžet određen za putovanje, s obzirom na to da je ondje za taj prekršaj propisana kazna od čak 250 eura. No, i to je čisti kikiriki u odnosu na kaznu koja je za isti prekršaj predviđena u Italiji – od minimalno 422 eura.

image
Tom Dubravec/aRHIVA/Cropix

Prilikom vožnje treba računati i s time da mnoge države nemaju toliko izdašnu toleranciju pri mjerenju brzine kao u Hrvatskoj, gdje je zakonodavac bio široke ruke pa vozačima dao dopuštenje da se voze 10 km/h (do 100 km/h), odnosno čak 10 posto (iznad 100 km/h) brže od ograničenja brzine bez straha od kazne.

Pametno je i uvijek koristiti sigurnosni pojas, i to neovisno sjedi li se na prednjim ili stražnjim sjedalima – u Francuskoj, primjerice, za ovaj grijeh propisana je kazna od čak 150 eura, kudikamo više nego u Njemačkoj (na licu mjesta plaća se prihvatljivih 30 eura). A kad smo kod sigurnosnog pojasa, vrijedi istaknuti i prometne specifičnosti određenih država, koje itekako postoje iako su baš sve članice EU.

Većina zemalja, naime, propisuje različite kazne ovisno o tipu prometnice kad je riječ o prekršajima vezanima uz prekoračenje brzine, no Mađarska prema vrsti prometnice naplaćuje i kazne za korištenje sigurnosnog pojasa. Kazna za jedan te isti prekršaj tako se kreće od 40 eura (naselje) do 105 eura (autocesta).

Osim toga, Mađarska jedina u ovoj skupini država ima nultu toleranciju na alkohol, pa i tek nekoliko kapi alkohola može voditi do kazne. Postiti od alkohola u potpunosti trebaju i vozači mlađi od 21 godine, i to ne samo u Mađarskoj nego u svim državama, na što treba također pripaziti.

Ukratko

Ima i iznenađenja u prometnim propisima – primjerice, u Austriji je zabranjeno pušenje u autima u kojima ima maloljetnika, a kazna za ovaj prekršaj je čak 1000 eura.

Broj fiksnih radara galopirajuće raste diljem EU, a treba paziti i da se zbog nemara ne izazove nesreća. U Francuskoj se kazna za taj grijeh penje i do 45.000 eura.

image
Ilustracija AFP

Na njemačkim autocestama često gužva sprječava jurnjavu, a na mnogim dionicama brzina je i ograničena. Stoga je mudro ne stiskati gas previše.

Malo tko zna da u Francuskoj još tamo od 2012. svaki vozač motoriziranog vozila mora posjedovati jednokratni, nekorišteni i odmah dostupni alkotest (“éthylotest”)

Kad feštate, nemojte voziti, naša policija ima prilično razumijevanja za navijačke strasti, no to nije svugdje slučaj.

SLOVENIJA Putem kroz Deželu klonite se brzine i alkohola

Kroz Sloveniju će većina će naših vozača proći gdje god se uputila prema zapadu Europe, stoga je dobro znati da se u našem susjedstvu puno revnije nego prije kontrolira brzina, a kazne uopće nisu zanemarive. Primjerice, na autocesti već prekoračenje brzine od 20 km/h donosi kaznu od 40 eura, a kazna se zatim gotovo pravilno udvostručuje na svakih dodatnih 10 km/h prekoračenja, do maksimalnih 1200 eura (60 km/h preko ograničenja). Dobro je znati da Slovenci itekako nadziru i sigurnosnu udaljenost u vožnji, a nepoštivanje te odredbe donosi kaznu od 120 eura. Dopuštena koncentracija alkohola u krvi iznosi 0,5 promila, no mlađi od 21 godine ne smiju imati niti kap u organizmu. Za koncentraciju do 0,5 promila kazna iznosi 300 eura, a može se popeti i do 1200 eura (iznad 1,1 promila).

AUSTRIJA Kamere na svakom koraku, koristite Waze

Loša vijest za sve koji vole snažnije pritiskati papučicu gasa jest da su Austrijanci nedavno, 1. ožujka 2024., značajno povisili kazne za prebrzu vožnju, posebice za najteže prekršaje. Prekoračenje od 60 km/h u naseljenom mjestu, odnosno ono od 70 km/h izvan naselja (primjerice, na autocesti) može dovesti do kazne od čak 7500 eura. S druge strane, već i minimalno prekoračenje u naselju donosi kaznu od 30 eura, dok se ono od 10 km/h na autocesti kažnjava s 20 eura. Kamere su postavljene gotovo posvuda, pa je dobro koristiti Waze. Vozači auta smiju imati 0,5 promila alkohola u krv, no vozači vozila za čije je upravljanje potrebna C kategorija, tek 0,1 promil. Kazna za koncentraciju do 0,5, odnosno 0,79 promila iznosi do 2180 eura.

NJEMAČKA Legendarni Autobahn ipak nije trkaća staza

U Njemačkoj prijetnju po novčanik predstavlja znameniti Autobahn – iako tu opće propisano ograničenje ne postoji, na mnogim dionicama, posebice u blizini prometnih čvorišta, brzina je itekako ograničena, a kazne za prebrzu vožnju paprene. Primjerice, prekoračenje od preko 70 km/h plaća se 600 eura. Ne treba niti previše feštati uz alkohol. U krvi je dopušteno imati 0,5 promila, a sve iznad toga donosi opake kazne. Koncentracija od 0,5 do 1,09 promil donosi kaznu od 500 eura, dok sve iznad toga spada u kazneno djelo i vodi ka masnoj novčanoj kazni, pa čak i zatvoru. Isto tako, mlađi od 21 godine uopće ne smiju imati alkohola u krvi, u suprotnom im slijedi kazna od 250 eura. Korištenje mobitela u vožnji naplaćuje se 100 eura.

image
Ilustracija AFP

MAĐARSKA Nulta tolerancija na alkohol nije šala

Kao za vraga, i u Mađarskoj su nedavno povećane kazne za prometne prekršaje, u rujnu 2023., pa sad minimalna kazna za prebrzu vožnju iznosi 102 eura (prekoračenje u naselju od 15 do 25 km/h, odnosno od 20 km/h na prometnicama na kojima je dopušteno voziti brže od 100 km/h). Prekoračenje brzine od 35 km/h na autocesti se plaća 154 eura. Tijekom vožnje po Mađarskoj treba imati na umu da ondje vrijedi nulta tolerancija na alkohol te da kazna (uz toleranciju) prijeti već od 0,2 promila alkohola u krvi.Već i kap alkohola (do 0,3 g/l) tako donosi kaznu od 102 eura, a u slučaju znatnije alkoholiziranosti penje se do 342 eura. Također, već iznad 0,5 promila, ovisno o okolnostima, prijeti i zatvorska kazna. Korištenje mobitela u vožnji naplaćuje se 105 eura, a nekorištenje pojasa minimalno 40 eura.

ITALIJA Ozbiljno zaratili s mobitelima, kazne od 422 eura

I u Italiji je početkom 2024. donesen novi zakon kojim su značajno postrožene kazne, posebice one za korištenje mobitela u vožnji. Minimalna kazna iznosi čak 422 eura, a ovisno o okolnostima može rasti sve do 1697 eura. Dopuštena koncentracija alkohola u krvi iznosi 0,5 promila, no mladi vozači i profesionalci moraju potpuno apstinirati od alkohola dok voze (kazna 155 eura). Minimalna kazna inače iznosi 535 eura (iznad 0,5 promila), no onome tko napuše preko 0,8 promila prijeti kaznena prijava i kazna od minimalno 800 eura. Iznimno skupo može biti i parkiranje na mjestima rezerviranima za invalide – kazna iznosi minimalno 330 eura. Dobro je znati da većina fiksnih radara ima toleranciju od tek 5 posto, pa prekoračenje brzine od 6 do 10 km/h već donosi kaznu od 41 euro.

FRANCUSKA Iznad 0,8 promila slijedi kazna od 4500 eura

Dojam je da Francuska u nimalo olimpijskom duhu dočekuje naše vozače koji ondje ovoga ljeta dolaze bodriti sportaše. Posebno su rigorozna pravila vezana uz korištenje alkohola u vožnji - dozvoljena granica alkohola u krvi je 0,5 promila. Ako se utvrdi da imate između 0,5 i 0,8 g alkohola, možete biti kažnjeni do 135 eura. Dohvati li vas policija da vozite s više od 0,8 promila alkohola u krvi (ili, pak, odbijete li testiranje), slijedi vam kazna od čak 4500 eura. A može biti još i gore – utvrdi li se da ste uz alkohol konzumirali i drogu, potencijalna kazna se penje na 9000 eura. Tolerancija na prekoračenje brzine ovdje je nepoznat pojam, pa se i ono do 20 km/h na bržim cestama plaća 68 eura. Nekorištenja pojasa naplaćuje se 150 eura, a niti korištenje mobitela u vožnji nije jeftino (135 eura).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 11:30