StoryEditorOCM
Auto-mototajna procedura

Šokantan razlog kojeg ne znaju niti iskusni vozači: otkrivamo zbog čega policajac dodirne automobil kada vas zaustavi

Piše Automoto
4. rujna 2024. - 21:09

Kada vas prometna policija zaustavi, službena osoba obično prilazi sa stražnje strane, dok vi u retrovizoru vidite kako dodiruje prtljažnik ili drugi dio vašeg automobila. Znate li zbog čega je takva procedura?

Iako je razlog nevjerojatno jednostavan, a istovremeno i genijalan, mali broj vozača je uspio to "provaliti". Ako vozač učini kazneno djelo, tijekom samog zaustavljanja ili kasnije, bilo da ozlijedi policajca ili nekog drugog sudionika u prometu, zbog otiska prsta kojeg je ostavio policajac, na automobilu će se naći dokaz, a samim tim i krivac, piše blic.rs. Otisci prstiju koji su ostali na automobilu mogu dokazati da je policajac zaista prišao vozilu i imao susret s određenim vozačem. U žurnom slučaju, vozač koji je ostavio automobil i pobjegao može se locirati na osnovu otisaka prstiju na njegovom automobilu.

Drugi razlog za dodirivanje prtljažnika je da se provjeri je li netko u njemu, odnosno je l otmica u pitanju. Ova procedura je prvotno razvijena i kako bi se malo uplašilo vozača i druge ljude u vozilu. U slučaju da vozač ima nedozvoljene supstance ili oružje, odmah će ih početi skrivati prije nego što policajac dođe do prozora, a iznenadno kucanje može ga zbuniti i time povećati šansu za uhićenje.

Policajci iz potpuno istog razloga dodiruju ne samo prtljažnik, već i zadnje svjetlo (masku) automobila, a u nekim situacijama im to daje dovoljno vremena za procjenu situacije i postoje li neke opasnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:50