StoryEditorOCM
Auto-motonove tehnologije

Razbijen najveći strah vlasnika: mali postotak električnih automobila je do sada mijenjalo originalne baterije

Piše R. R..
30. svibnja 2024. - 19:31

Jedan od najvećih strahova vlasnika električnih vozila je situacija u kojoj bi bilo potrebno zamijeniti bateriju automobila. Naime, takav kvar je izuzetno skup jer zamjena baterije može stajati i desetke tisuća eura, jer je to ujedno i najskuplja komponenta u novim „električarima“.

I taj strah razbilo je istraživanje Recurrent Auta koji je pregledao preko dvadeset tisuća polovnih „električara“ proizvedenih od 2015. godine. Rezultati su izvrsni, tek 2,5 posto vozila imalo je zamijenjene baterije. I riječ je o uglavnom starijim modelima jer u usporedbi s ranijom studijom povećanje je očekivano s obzirom na dulje korištenje vozila.

Jasno je da je tehnologija odigrala veliku ulogu u proizvodnji baterija, ranije su bile manje izdržljive i poskupljivale su cijenu održavanja vozila. Baterije u novijim električnim vozilima ne samo da imaju poboljšane kemijske sastave koji im pomažu da traju duže i bolje podnose česta brza punjenja, već su i njihovi sustavi upravljanja toplinom znatno efikasniji i bolji su u sprečavanju ubrzane degradacije baterije.

Očekuje se da će se ovaj trend nastaviti, iako će povećanje kapaciteta baterije biti sporije budući da većina novih električnih vozila već ima dovoljno velike baterije i domet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 21:52