StoryEditorOCM
Auto-motokasne isporuke

BMW otkazao narudžbu baterija od švedskog Northvolta vrijednu dvije milijarde eura, Samsung spreman uskočiti u posao

Piše Hina
21. lipnja 2024. - 17:43

Njemački proizvođač luksuznih automobila BMW objavio je da je otkazao dvije milijarde eura vrijednu narudžbu baterijskih ćelija od švedskog dobavljača Northvolta.

"Northvolt i BMW Grupa zajedno su odlučili usmjeriti Northvoltove aktivnosti u planirani razvoj razvoja baterijskih ćelija nove generacije", rekao je glasnogovornik BMW-a u četvrtak, potvrdivši izvješće poslovnog časopisa Manager.

Narudžba je po izvješću časopisa otkazana zato što Northvolt ima teškoća s povećanjem kapaciteta za serijsku proizvodnju. Švedska kompanija navodno kasni s proširivanjem kapaciteta dvije godine, a ima problema i s kvalitetom, stoji u izvješću.

BMW nije želio odgovoriti na pitanje o razlozima otkazivanja. Glasnogovornik je rekao samo da su i dalje "jako zainteresirani" za suradnju s Northvoltom na proizvodnji kružnih i održivih baterijskih ćelija visokih performansi u Europi.

Kompanija je od Northvolta naručila ćelije za petu generaciju svojih baterija. Northvolt ih je trebao početi proizvoditi ove godine u tvornici u Skellefteau na sjeveru Švedske, koristeći isključivo energiju vjetra i hidroenergiju, prema navodima dvije tvrtke prilikom potpisivanja ugovora u srpnju 2020.

Južnokorejski dobavljač Samsung SDI spreman je uskočiti i preuzeti narudžbu, a Northvolt bi BMW-u, prema važećim planovima, trebao proizvoditi baterije nove generacije.

U četvrtak švedska kompanija izvijestila je da "preispituje" planove o gradnji nove tvornice baterija u matičnoj Švedskoj, potvrdivši izvješće Dagens Industrija. Konačna odluka još nije donesena, rekao je glasnogovornik.

Northvolt trenutno u njemačkoj saveznoj zemlji Schleswig-Holstein gradi tvornicu baterija za električne automobile, koja bi trebala početi s radom u prvim mjesecima 2026.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 17:44