<p>Vice Mihanović, ravnatelj Lučke uprave Split na gradilištu u gradskoj luci<br>
 </p>
LUČKA UPRAVA SPLIT

Split se konačno razvija zajedno sa svojom lukom

Piše Mladen Nejašmić
mladen.nejasmic@inet.hr
Foto Duje Klaric/Cropix
17. lipnja 2024. - 12:36

Lani je kroz splitsku putničku luku proputovalo je 5.856.335 putnika, te 989.842 vozila što bi značilo da je porast prometa putnika veći za deset posto u odnosu na godinu ranije, dok je promet vozila u porastu za gotovo osam posto

Već su nam dobro poznati značajni rezultati koje ostvaruje splitska luka kroz porast putnika i vozila. Oni su u usporedbi s ranijim godinama u značajnom usponu što svakako prate i odrađeni procesi na poboljšavanju pomorske infrastrukture kao vrlo važnim poboljšicama u razvoju putničkog prometa.

Poznati su statistički podaci da je u 2023. godini kroz splitsku putničku luku proputovalo je 5.856.335 putnika, te 989.842 vozila što bi značilo da je porast prometa putnika veći za deset posto u odnosu na godinu ranije, dok je promet vozila u porastu za gotovo 8 posto.

Trend rasta vidljiv je i u trajektnim vezama s otocima od 6 % u odnosu na 2022. g. dok vozila bilježe porast od nekih 8 posto. Također, značajni porast je u međunarodni promet gdje se bilježi rast od čak 38 posto dok je brojnost vozila također u uzlaznoj putanji i bilježe dvadesetpostotni rast.

Kružna putovanja

Ono što veseli svakako se odnosi i na putnike na brodovima za kružna putovanja gdje Lučka uprava bilježi značajan rast od 40 posto. Odnosno prevezeno je 388.204 putnika u odnosu na 2022.g. U prošloj godini brodovi na kružnim putovanjima uplovili su u splitsku putničku luku 305 puta, što je za 12 % više u odnosu na godinu ranije kada je bilo 272 uplova.

– Prošla godina je rekordna po ukupnom prometu putnika i vozila, te iznadprosječna po broju dolazaka i broju putnika na brodovima za kružna putovanja. U ovoj godini očekuje se rekordan broj putnika cca 6.200.000 putnika što bi značilo nekakav porast za cca 6 posto u odnosu na prošlu godinu, te preko 1.000.000 vozila – istaknuo je Vice Mihanović, ravnatelj splitske Lučke uprave.

S njim na čelu Lučka uprava Split uspješno odgovara na izazove te kroz svoje projekte u Gradskoj luci ne samo da rješava problem porasta putnika i vozila već i doprinosi samom razvoju grada Splita kao i Splitsko-dalmatinske županije, a podaci porasta putnika i vozila idu u prilog toj konstataciji.

Prema zadnjim informacijama iz Lučke uprave Split u pripremi je ishođenje lokacijske dozvole za dugo iščekivanu zgradu Dalmacijavina koju svi građani s nestrpljenjem iščekuju kako bi započelo početno ulaganje na jednom od značajnijih područja u Gradskoj luci. Početna vrijednost ulaganja je 43 milijuna eura. Svrha koncesije je omogućiti kvalitetnije gospodarsko korištenje predmetnog lučkog područja, koje je trenutno u većem dijelu izvan funkcije, te u zapuštenom stanju.

– Bolje gospodarsko korištenje lučkog područja posebice se odnosi na poboljšanje hotelskih usluga, usluga parkinga, javnih sadržaja, ugostiteljskih i ostalih usluga. Realizacija koncesije podigla bi kvalitetu usluge gradske luke Split, uz istovremeno povećanje prihoda Lučke uprave, kao i proračunskih prihoda grada, županije i države – tvrdi Mihanović, domećući da Lučka uprava za čijim je kormilom ne miruje što argumentira radovima u produžetku odnosno na samom lukobranu u vrijednosti od 17 milijuna eura gdje je predviđen novi putnički Terminal s javnim sadržajima i onim vezanima za promet.

Povećanje operativne površine

Dakako, veli, nećemo zanemariti niti projekt sa spremnom dokumentacijom za rekonstrukciju i dogradnju Gata sv. Petra. Ukupno je predviđeno povećanje operativne površine za 5350 metara četvornih, te povećanje broja ro-ro rampi za trajekte na Gatu sv. Petra s tri na pet, što će doprinijeti poboljšanju protočnosti putnika i vozila.

– Naravno ne smijemo zaboraviti da nas put vodi novom Istočnom obalom odnosno završenim projektom rekonstrukcije i dogradnje Obale kneza Domagoja, projekt financiran iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. -2020. To je investicija koja je definitivno unaprijedila lučku infrastrukturu u funkciji obalnog linijskog pomorskog prometa, omogućavanja kvalitetnog priveza katamarana, a istim zahvatom omogućilo se proširenje putničkog koridora i bolja protočnost putnika, ali i ostalih pješaka koji koriste tim obalnim područjem – pohvalno se Vice Mihanović očitovao o započetim i realiziranim projektima kao zalogom bolje budućnosti brodskog i katamaranskog prometa.

Šetnja kroz Gradsku luku pokazuje da se, zahvaljujući uspješnoj suradnji Lučke uprave Split, Splitsko- dalmatinske županije, Ministarstva mora prometa i infrastrukture sa Vladom RH kao i vizijama koje proizlaze iz Lučke uprave Split, razvija i grad Split zajedno sa cijelom Županijom a sve u korist optimalnih i kvalitetnih uvjeta za promet na predmetnom lučkom području.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 23:59